skip to Main Content

Hælen og hælrevner

 

Hælen er det punkt på foden, som sættes først i underlaget ved gang og løb. Den indeholder også den største knogle i foden, som bl.a. understøttes af en “fedtpude”, der tilsammen danner det, vi kender som hælen. 

Hælrevner

Hælrevner er revneformede åbninger i den hårde hud, der ofte dækker hælens bagerste underside i en halvmåneform. Revnernes øverste kanter er hårde og kan nogle gange brede sig så dybt ind i hudens levende lag, at de bløder. Det kan være temmelig smertefuldt. 

Årsag: Hælrevner skyldes ofte skoene. Eksempelvis træsko eller damesko med rem om hælen, slippers og badetøfler. De er alle kendetegnede ved IKKE at have en fast hælkappe. Når der ikke er fast hælkappe, slipper hælen skosålen for hvert skridt, hvilket giver et lille stødes til hælen, når foden sættes i, Stød og gnidningsstand kan give hård hud og hælrevner. Nogle træder meget hårdt ned på hælene, når de går, hvilket også kan forårsage hælrevner. Er der ingen hård hud, men kun revner, skyldes det ofte meget tør hud. 

Behandling: Fodterapeuten fjerner den hårde hud, så revnerne kan hele op. Fodterapeuten vejleder dig, så du kan forebygge, at der kommer hælrevner igen. Nogle gange kan man have gavn af et stødabsorberende indlæg. Dette kan fodterapeuten lave. Du kan selv forebygge ved at bruge creme dagligt. 

Årsag: Hælspore kommer efter lang tids overbelastning af foden – ofte i fodtøj, der ikke er velegnet. Eksempelvis kan løbesko have mistet deres stødabsorbtion, eller man kan have brugt sko med for tynde og hårde såler til et arbejde, hvor man har gået meget.